God fortsättning

6 Jan

Det blev jul och jag var som vanligt i Sverige hos mina föräldrar. Så här års är det alltid så skönt med ledigt från jobbet, och att få återse min familj. Är glad att jag har möjlighet att vara där under hela jul- och nyårshelgen, när jag träffar de så sällan annars. Stackars mamma grät en skvätt när jag hade bokat min hemresa 😦 Ju äldre jag (och dom) blir, desto mer dyker tanken upp att en dag kommer även de att bli skröpliga och behöva hjälp, och då vill jag vara där för dom, men då är jag här långt borta…

Nåväl. Än så länge är de båda pigga pensionärer, med intressen och socialt liv på varsitt håll, och har det bra tillsammans.

Och vad skoj vi hade! På julafton fick jag en hög med böcker i julklapp. På annandagen var vi till familjegraven på Sveavägen. Dit går vi alltid på julen nuförtiden. En tradition införd av mig, efter finsk förebild 😀 Mitt ex och hennes mamma och syster besökte alltid gravarna vid julen, och det är ju en ganska stor tradition i Finland men inte likaså i Sverige. När morbror dog 2008 och det bara var vi fyra i familjen kvar som firade jul tillsammans tänkte jag att vi kan ju besöka graven på julen. Sen dess gör vi det varje jul.

Efter Adolf Fredriks kyrkogård var vi ut på årets restaurangbesök, det här året på ett helt suveränt ställe på Drottninggatan (Queen’s Head, gå dit om ni är i krokarna nån gång, på Stockholmskryssning eller så, gastropub i brittisk anda, suverän mat, service, atmosfär och jääääääättelång öllista).

Nyår blev lite annorlunda. Jag brukar fira nyår ensam nuförtiden (vilket jag absolut inte har någonting emot), då mina föräldrar brukar vara bortbjudna. I år hade de istället bjudit hem ett litet gäng som vi firade med, vilket blev riktigt trevligt. Jag fick berätta ganska mycket om Finland vilket var trevligt då de alla var nyfikna.

Tack och lov var de alla medvetna om finlandssvenskar och svenskheten i Finland, då en i sällskapet hade en bror som flyttat till Finland och bott i Jakobstad under en period. Och så ville de komma och lyssna på nästa adventskonsert i domkyrkan 😀

Och nu ser jag fram emot kommande vinter, vår och vårtermin. BD fyller åttio år vilket ska firas med pompa och ståt i maj! Jubileumsåret kulminerar sedan med turné i augusti, till Spanien och Portugal. Det ska bli så roligt att börja sjunga igen efter juluppehållet.

Kram på er!

 

 

Advertisements

3 Responses to “God fortsättning”

 1. Stephanie January 9, 2017 at 7:27 am #

  Åh, så hjärtslitande att din mor började gråta. Ajaj så illa det känns som barn, den eviga skulden över att aldrig riktigt hinna med sina föräldrar. Hur nära bor din bror dina föräldrar?

  Så spännande att ni brukar gå på restaurang på julen, det skulle vi nog aldrig göra. Däremot har vi skippat den traditionella julmaten för länge sedan, när vi rest omkring så mycket under jularna.

  Och bra med annorlunda nyår. Definitivt bra med nya traditioner ibland.

  • lostmord January 13, 2017 at 6:03 pm #

   Ja, jag börjar nog känna av det där dåliga samvetet faktiskt. Tur att Finland och Sverige är grannländer. Tids nog blir det dags att besöka mera frekvent än de 2-3 ggr per år jag gör idag. Brorsan bor nära, i samma kommundel. Femton minuters promenad från där de bor. Så det är ju ingen fara så där. Kanske är jag bara mer orolig för att jag inte befinner mig i närheten. (fast Åbo är ju egentligen närmare Sthlm än man tror. Hade jag flyttat till Göteborg tex hade jag varit längre från de än jag är idag)

   • Stephanie January 16, 2017 at 7:08 am #

    Ja, Åbo ÄR ju inte så långt från Stockholm. Fast det ibland känns så. Men jag vet hur det är med det dåliga samvetet, jag tycker redan nu att jag aldrig hinner umgås med mina föräldrar på riktigt. Å andra sidan skulle jag kanske inte orka umgås mer med dem än vad vi redan nu gör.. Ah, det är så svårt när det känns som att hur man än gör så är rumpan bar. Också i denna fråga. Man kan ju inte ge upp sitt eget liv heller, men det dåliga samvetet finns nog alltid där.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: