En riktigt bra helg

9 Feb

Sköna människor, god mat, skratt, musik, dans. Det var vad jag var i behov av just nu i livet, och det var också vad jag fick när jag i helgen besökte Vasa för första gången.

Scooter kom och hälsade på i ishallen, och naturligtvis insåg Robert, Anna och Fia redan i december att detta måste man ju bara gå på. Så Partytrion sammanstrålade återigen. Alldeles för länge sen sist. Jag behöver mer av sånt här!

Och så fick jag se hennes stall och träffa den berömda Jinke, hennes häst. Det var roligt, för jag hade bara sett henne på bild hittills. Hon var lite avvaktande mot mig, jag var ju trots allt okänd, men lite fick jag klappa henne på mulen till slut. Vad fint det är med hästar. Och djur. Några höns fanns där också, och en svart kanin, i Annas eget stall. Sånt är snudd på exotiskt för mig, för ingen annan jag umgås med har sånt, och vi har det inte i vår familj eller släkt heller.

Där var så fridfullt där de bodde. Jag är väl knappast klippt och skuren för att bo på landsbygden, men lite biten blev jag allt. Så lugnt och tyst! Själv bor man bredvid en motorväg…nej nu ljuger jag litegrann, men om jag öppnar fönstret så känns det som om jag bor bredvid en motorväg.

Vasa verkar för övrigt vara en väldigt trevlig stad, det lilla jag hann se av den. Nu var iofs väderleken den sämsta tänkbara, och ingen plats i världen kommer till sin rätt när vädret är gräsligt. Snöstorm på ditvägen och regngrått gråslask på hemvägen. Men den gav definitivt mersmak, och jag misstänker starkt att staden blommar ut riktigt ordentligt under sommaren. Då minsann vill jag se hur där ser ut.

Fast seriöst, en grej gillar jag inte med Vasa, det är så långt bort! Bu för det…

 

Advertisements

10 Responses to “En riktigt bra helg”

 1. Stephanie February 9, 2016 at 6:42 pm #

  Tja, för oss som är cirka trettio, inte bor på landet och inte har banr har Vasa tyvärr inte så mycket att erbjuda. Personligen tyckte jag det var en stor lättnad att flytta ifrån staden och dess jantelag och förvånansvärt nog hör jag också människor som är födda i staden säga samma sak..

  Men roligt att du trivdes! Jag skulle nästan ha kunnat vara där själv också, småscooterfantast som jag ändå var. Och kanske är ibland ännu.

  • lostmord February 10, 2016 at 2:40 pm #

   Visst, det är väl inte så ovanligt att man har lite blandade känslor inför sin hemort. Jag känner i stort sett samma sak inför orten jag växte upp i. Gärna besöka, men bo där? Nej. Det skulle vara som att ta på sig en alldeles för trång kostym. Den passade för många år sedan men inte längre. Jag har svårt att andas när jag besöker Sverige. Andas i bildlig mening då.

   Men när man kommer till en ny plats man aldrig varit på så ser man orten med nya ögon och har inte bagaget som lokalbefolkningen bär på. Jag har så många finlandssvenska vänner och bekanta som flyttat till Sverige att jag snart tappar räkningen. Jag undrar alltid att vad är det som lockar, hur kan de åka dit…? innan jag påminner mig om att de inte har mitt bagage och kanske känner sig lika fria i Stockholm som jag gör i Åbo.

   • Stephanie February 11, 2016 at 6:31 am #

    Men Vasa är nog inte min hemort. Skall jag välja hemort är det definitivt Nagu som gäller. Men gällande andningen har du rätt. Jag kan och kunde inte andas i Vasa. Det är trångt. Folks åsikter och jantelagen är för tunga för mig som redan slåss med en dålig självkänsla. Tro inte att du är något, tro inte att du duger och VAD är det för fel på dig som inte har man och tre barn vid 25?

    Nej vet du. Det klarar jag mig utan.

    Det som lockar i Sverige är nog attityden. Chansen att få jobb och chansen att inte behöva bli påtrampad för att ens modersmål är svenska.

   • lostmord February 12, 2016 at 5:23 pm #

    Hm, är inte Vasa din hemort? Jag kunde ha svurit på… Fast du är väl född i söder och har sen bott många år där? och då när du och jag blev internetkompisar och började skriva med varandra så bodde du där och därför kopplar jag dig med Vasa. Kanske. Verkar finnas luckor i min Stephanie-kunskap och det är osäkert om jag skulle klara en tenta i grundkursen om ditt liv 😉

    Nåväl, och nej alltså när det råder inskränkt jantelag, usch! Det förstår jag verkligen att det är jobbigt, det skulle jag också tycka. Jantelagen är precis tvärtom mot hur vi människor borde bete oss mot varandra. I sjön med den (lagen).

   • Stephanie February 13, 2016 at 5:17 pm #

    Nej, Helsingfors och Nagu är mina hemorter. Home is where your heart is. Ja, jag har bott i Vasa i många år, men mina kopplingar till staden krymper hela tiden. Vännerna blir allt färre där, mina föräldrar flyttar (i deras tycke äntligen) söderut inom en snar framtid och efter det kommer nog Vasa att bli en.. Stad jag bodde i och studerade i, men också den staden jag så många gånger inte riktigt kände mig hemma i. Nuförtiden är det mest konstigt att besöka Vasa. Det är litet, det tar två minuter att gå över torget och det är ju inga människor någonstans. Att jag bodde där känns bara lustigt..

    Jag har ju ingen släkt whatsoever i Österbotten och jag har ju varje år flyttat av och an mellan Österbotten och Nagu. Alla sommarjobb har jag haft i Nagu, var jag också blivit mycket bättre emottagen än i Österbotten. Så nej, helylleösterbottning har jag nog aldrig blivit.

 2. Ileea February 10, 2016 at 8:24 am #

  Vad roligt att du gillade Vasa, trots ruskvädret! Välkommen åter till sommaren, då är det en underbar plats. Jag har inga hästar att erbjuda, men nog kaniner!

  Till skillnad från Steph ovan så ser jag fram emot att flytta tillbaka till Vasa, kanske mycket på grund av att jag inte har bott i själva staden utan just på landsbygden en bit utanför. Nu vill jag upptäcka esplanaderna och parkerna på riktigt.

  • lostmord February 10, 2016 at 2:43 pm #

   Vore faktiskt jätteroligt att sammanstråla där i sommar och hitta på något skoj!

   • Ileea February 10, 2016 at 5:47 pm #

    KOMSI KOMSI 😀

   • lostmord February 12, 2016 at 5:18 pm #

    Jeeeee!

  • Stephanie February 11, 2016 at 7:07 am #

   Heja Ileea! Låt det inte påverka dig att jag är kritiskt inställd till Vasa. Jag har bott där i alldeles för många år och ofta känt det som att skjortan jag burit i Vasa varit litet för trång och obekväm och känslan av att inte passa in har varit ganska närvarande hela tiden. Men så är jag ju inte heller österbottning i själ och hjärta och jag förstår mig inte riktigt på den knutpatriotism som råder i Österbotten. Jantelagen finner jag endast betungande och den sociala kontrollen så får mig att må riktigt dåligt.

   Roligt är det ändå att ha bott i olika delar av landet, men just nu känns det nog som om Vasa har väldigt litet att erbjuda mig. Inga muséer, dåligt med caféer, det är svårt och krångligt att resa utomlands, det är långt till Nagu.. Ja. Fördelarna med att bo i södra Finland, var du får vara litet mer anonym, var folk frågar inte konstant varför vi inte har barn och var männen du dejtat i ditt tidigare liv inte står på rad vid bardisken på den enda krogen i stan vart du vill gå, ja, fördelarna är just nu många. Väldigt många. Att andas är lättare helt enkelt.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: