Vänner och åsikter

3 Oct

Det var så enkelt. Jag såg allt. Allt som postades. Även om jag inte höll med så var det helt okej. Jag tycker så här, du tycker så där, so what? Vi tycker olika men jag har dig som vän ändå. Jag är tolerant, jag orkar läsa och ta till mig även sånt jag inte håller med om…

Jag visste att vissa tar bort vänner som röstar på SD och SannF, jag förstod aldrig varför. Kan man inte vara kompisar trots annorlunda politiska åsikter? Klart man kan. Man får väl prata om annat än politik när man umgås. En människa är så mycket mer än hennes politiska åsikter.

Det här var innan rasistpropagandan började dyka upp i nyhetsflödet, mot slutet av sommaren. Plötsligt började tre eller fyra vänner mer eller mindre regelbundet posta länkar från Fria Tider eller annan valfri rassesajt. Ytterligare en eller två gillade då och då inlägg som dök upp i mitt nyhetsflöde (en av Facebooks irriterande funktioner, man får ointressant information man inte bett om baserat på vänners likes) med gnäll om flyktingar.

Där någonstans flög min tolerans ut genom fönstret. Jag orkade inte längre ta del av dumheten. Av antiintellektualismen, den till idioti förenklade världsbilden, överdrifterna, lögnerna, fördomarna, oförmågan att se längre än till slutet av ens eget kvarter.

Så var det med min liberala tolerans. Det fanns ingen. Jag dolde vännerna från mitt nyhetsflöde. En eller två ligger i riskzonen att bli avföljda. Dock har jag inga planer på att ta bort vänner pga sånt här. Fortfarande gäller att man är mer än ens politiska åsikter.

Är det bra att göra så här? Finns det inte en risk att man låser in sig i en egen myssfär där man bara tar del av det man själv tycker och aldrig får höra annan input? Jo, det finns en sån risk. Men jag orkar inte bli arg en gång om dagen.

Hur gör ni?

Advertisements

6 Responses to “Vänner och åsikter”

 1. Stephanie October 5, 2015 at 8:06 am #

  Åh, jag känner så igen mig i din frågeställning. Hur gör man när ens bekanta mitt i allt blivit smyg- eller öppet rasistiska?

  Jag tror att mitt svar är att det beror på vem det är. I förra veckan klagade en av mina släktingar på utländsk arbetskraft som kommer och tar våra jobb och då skrev jag bara helt sakligt att så nog inte är fallet… Frågan är ju ändå om hon tog det till sig, tyvärr är ju inte de sakliga argumenten de mest slagkraftiga, propaganda och populism är betydligt mer slående.

  Antagligen skulle jag göra som du, det vill säga dölja inläggen så jag inte behöver se eländet. En sak jag också funderat på att göra är att varje gång de lägger upp något från nätet är att kontra med att jag i kommentarsraden lägger upp ett inlägg som omkullkastar deras inlägg. Å andra sidan vill jag egentigen inte ta den här debatten på FB för det är ett j*kligt ställe att försöka föra en saklig debatt på.

  Svåra frågor du hade idag. Minsann.

  • lostmord October 17, 2015 at 8:10 pm #

   Ibland glömmer jag bort att jag har en blogg…

   Svåra frågor jo. I mitt fall är det egentligen inte de närmaste vännerna som postar sånt här. Förutom i ett fall, där personen råkar vara gift med en av mina närmaste vänner. Annars är det mest före detta arbetskamrater som jag egentligen kunde plocka bort från vänlistan, men jag är nog ändå faktiskt, trots allt, emot att ta bort någon pga personens åsikter. Man är mer än sina politiska åsikter. Fast ändå, jag har ju på sätt och vis gjort samma sak…ah. komplicerat.

   Det du skriver om slagkraftiga argument håller jag med om. En pessimistisk och negativ världsbild som skrämmer upp folk är lättare att paketera i slogans och memes. Tyvärr.

   Den som varnar för faror, inbillade eller riktiga, ses som den seriösa, medan den som framhåller positiva saker och framsteg är naiv. Tyvärr.

   • Stephanie October 19, 2015 at 8:07 am #

    Ja, var och en har ju rätt att ha sin egen åsikt. Och skall vi ta bort de personerna som våga tycka annorlunda än oss, vad säger det då om oss som personer? Är det då vi som är de intoleranta och trångsynta?

    Man är mer än sina politiska åsikter, men problemet är ju kanske i detta fall att det också är mer än renodlade politiska åsikter som det är fråga om, det är ju människor och människoliv.

    Vad är det egentligen med pessimismen som gör den mer genomslagskraftig än optimismen? Alla vet vi att vi mår bättre av goda nyheter och det spekuleras till och med om det är Sveriges mer positiva nyhetsrapportering som bidrar till att det går bättre för landet. Så varför måste vi finländare idka ranteet-auki-mentaliteten i nyhetsrapporteringen, när vi vet att det bara får oss att må sämre?

    Personligen har jag slutat följa med nyheterna varje dag, för jag klarar inte av det.

 2. Ileea October 5, 2015 at 4:28 pm #

  Jag tänker så här: Det går bra att vara vänner med folk som har andra (politiska) åsikter än en själv. Det kan vara riktigt nyttigt att omge sig med vänner som får en att fundera i andra banor än vad man är van vid. Men när det gäller grundläggande värderingar, då har jag svårt att se hur jag skulle kunna vara vän med någon vars livssyn skiljer sig mycket från min. Att umgås med någon som har ett grundläggande rasistisk/sexistisk/homofob synsätt – nej, jag gör inte det. Det är illa nog med att ha släktingar som har rasistiska åsikter, de är inte lika lätta att klippa banden med.

  Jag döljer också, de gånger idiotin syns i mitt Facebookflöde genom vänners vänner och liknande omvägar. För jag orkar, liksom du, inte bli arg och upprörd hela tiden på Facebook. Det blir jag ändå, så mycket elände som det finns överall annanstans.

  • lostmord October 17, 2015 at 8:26 pm #

   Intressant distinktion mellan åsikter och värderingar. Jag finner annorlunda åsikter stimulerande för de utmanar mig att tänka annorlunda, men som du säger är det nog en annan sak med värderingar. När det går på djupet blir det helt enkelt för jobbigt.

   När det gäller släktingar tycks mina egna, de jag har på facebooklistan, inte ge uttryck för sådana åsikter där i alla fall. Jag brukar då mest irritera mig över deras dåliga språkkunskaper och undermåliga grammatik…

   • Ileea October 19, 2015 at 4:23 pm #

    Jo, jag tänkte mera på släktingar så där i verkliga livet. Jobbiga släktmiddagar och sånt…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: