Kor, hästar och lugn

24 Apr

Dags att posta ett nytt inlägg här. Det förra är så mörkt och sargat. Från en mörk tid i historien.

Det är ljusare nu. Det blev lite stiltje på jobbet så jag passade på att åka till Sverige och förnya mitt pass. Tidigare gick det att göra via ambassaden i Helsingfors, men se den möjligheten spolade de ner i toaletten. Så nuförtiden får man vackert ta sig till fosterlandet då man vill ha nytt pass.

Men då fick jag ju en bonusvecka med familjen! Skönt att vara ledig och skönare ändå är det när det är vår och fint väder och man får umgås med nära och kära. Ikväll ska vi laga mat alla fyra och smutta på ett glas rött.

Vädret är så vackert så man inte kan låta bli att gå ut och gå varje dag. Idag var jag ut på Järvafältet, ett naturreservat i närheten av där mina föräldrar bor. Jag kunde inte låta bli att kliva över färisten till en stor hage som ligger precis intill.

Det slog mig hur fantastiskt rogivande det är med djur. Där stod hästar och betade i lugn och ro, och i hagen bredvid fanns det kor. Solen sken och fåglar kvittrade. Det var så lugnt, skönt och stilla. Underbart. Jag ska gå dit i morgon igen. Kanske ta med mig termos och lite mat?

Jag var sugen på att knäppa några bilder på de små liven, men vågade mig inte så nära. Jag kan ingenting om hästar och kor, och kanske kommer det en ilsken bonde med en lie i ena näven om jag råkar skrämma slag på djuren?

Det finns inte många hästar och kor i centrala Åbo precis. Mer avgaser.

Djur och natur gör underverk för själen, den saken är klar.

Advertisements

4 Responses to “Kor, hästar och lugn”

 1. Stephanie April 24, 2015 at 4:46 pm #

  Du skall nog vara försiktig om du tar dig in i en hage, om det inte står att man får gå in där. Hästar och kor är OFTAST lugna djur, men de kan reagera, eller bli skrämda för något och då kan du mitt i allt få en skenande häst på dig. Och det är ju inte så roligt. Så håll avståndet åtminstone. Det är ändå klimpar på några hundra kilo vi talar om, så ja, det lönar sig att vara försiktig. Och ge absolut inte bröd åt dem, även hästar kan vara glutenallergiska.

  Så det var dagens moralpredikan från en ryttare.

  Men – roligt att få läsa en såhär positiv uppdatering av dig. Jag blir så glad när jag läser om dina naturupplevelser, för jag känner så igen mig 🙂

 2. lostmord April 25, 2015 at 12:58 pm #

  Absolut, och det var nog minst hundra meter mellan mig och djuren (stoooooort område, ginormous), så man kan nog beskåda på avstånd utan att störa. Närmare än så går jag inte utan staket eller ägarens tillstånd, vem det nu är.

  Idag är här lite molnigare men fortfarande skönt ute. Vitsippor överallt och små musöron på björkarna. Våren är här, studenter! 😀

 3. Ileea April 25, 2015 at 3:28 pm #

  Ååh, vad härligt det låter! Hemhemmatid när den är som bäst ❤ Här i Åbo är det tråkgrått och inte så mycket vår än. Djurkvoten får jag fylla på annat sätt – titta på cirkushästarna och -hundarna som över helgen huserar på sportplan nära mitt, och idag gick jag in i en djuraffär och tittade på en kaninunge. Den var så söt att jag fick akut kaninbehov och vill bara gosa med fluffisar! Tycker för övrigt definitivt att picknick i naturen är bra sysselsättning! Så länge du håller dig på behörligt avstånd från djuren, då 🙂

  • lostmord April 25, 2015 at 4:28 pm #

   Det var verkligen välgörande för själen! Inte konstigt att forskning visat att naturvistelser är bra för psyket och för att motverka stress. Jag borde verkligen ta mig ut mer i naturen hemma också, men där är det längre till skogen. Här i Sverige där vi bor krävs det inte mer än en promenad på kanske 20 minuter eller så, så är man i skogen. Nå, inte förstås någon orörd urskog, långt ifrån. Nära bebyggelse och vägar är det ju, men ändå lite mer accessible än när man bor mitt i Åbo. Men jag klagar inte, jag uppskattar att bo centralt. Men varje gång jag tar mig ut i skogen tänker jag att jag borde göra det oftare. Det tillhör sånt vi alltid gjorde när jag var liten, men som jag inte tar mig tid att göra så mycket länge.

   Åh, kaniner! Finns det något fluffigare? 😀

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: