Windham Hill

18 Apr

Musik igen. Men vad kan jag göra. Det är ju mitt liv. Jag har inget val.

Skivbolag har traditionellt inte betytt så mycket för mig. Jag har, naturligt nog när man är musikkonsument, främst brytt mig om musiken och inte lagt närmare vikt vid vilket bolag som står med på skivomslaget.

Men ibland blir skivbolag till något mer än bara företagsnamn. Ibland blir skivbolag till något intimt, något jag associerar ihop med en viss typ av musik, nästan som ett bandnamn i sig. För mig har det anrika numera nedlagda svenska skivbolaget Cold Meat Industry sen jag först kom i kontakt med det på nittiotalet alltid varit ett sådant bolag. Jag tänker på namnet och tänker: “mörk, mystisk, vacker, hård, sinnessjuk musik”. Bolaget har blivit ett med musiken.

Mitt andra exempel är också ett nedlagt bolag. Nedlagt eller uppköpt eller något, vad vet jag. Amerikanska Windham Hill kom jag i kontakt med någon gång på åttiotalet via en låt som var signaturmelodi i ett program på Sveriges Radio. Jag var glad när jag hittade en samlingsskiva från bolaget på Åhlens i Stockholm. Sen dess tänker jag på Windham Hill och tänker: “instrumental, akustisk, new age-liknande” och jag skulle vilja sätta fler etiketter men jag kan inte närmare beskriva musiken. Det är svårt. Jag vet bara att det är väldigt bra och ofta väldigt väldigt vacker musik.

Som den här. I give you Will Ackermans Conferring with the moon. Jag tror nästan jag gråter en skvätt när jag hör den här musiken.

 

 

Advertisements

One Response to “Windham Hill”

  1. ankfigur April 19, 2014 at 10:40 am #

    Hahahahahaha. Döööör. If you only knew. ;D

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: