The Voynich Manuscript

7 Apr

I morse när jag låg och försökte somna om snubblade jag över en intressant artikel på BBC News. Den handlade om Voynichmanuskriptet. Kanske har ni hört om denna redan. För mig var det en ny bekantskap.

Voynichmanuskriptet är en mycket mystisk gammal bok. Den (åter)upptäcktes av en bokhandlare vid namn Wilfrid Voynich 1912. Den tros härstamma från medeltiden, men man är inte säker på detta. Boken är gjord i veläng, ett tunt pergament av kalvskinn, och innehåller cirka 240 sidor.

Vad är det som är så mystiskt med den då? Jo, ingen kan läsa den. Ingen vet vad som står i den. Den är skriven på ett språk som ingen kunnat tyda eller dechiffrera. Inte ett enda ord. Den har analyserats på längden och tvären av experter från höger och vänster och upp och ner och mitt emellan. Ingen har kunnat tyda en enda stavelse.

 

Förutom text är den rikligt illustrerad. Bilder på växter och örter förekommer flitigt, liksom planeter och stjärnor. Andra bilder är väldigt underliga. Här är en sida med text och en bild som föreställer…kvinnor som badar…?

 

 

454px-Voynich_Manuscript_(135)

 

Det saknas naturligtvis inte spekulationer och teorier om dess ursprung. En del menar att det bara är nån form av nonsenstext. Andra tror att den skrevs av medeltida vetenskapsmän. Och så finns det de som tror att Voynich själv skrev den i syfte att tjäna pengar på eventuella spekulationer. Ingen vet.

Vad jag förstår krävs det en datering av bläcket för att kunna utröna hur gammal boken är. Bokmaterialet lär vara daterat till medeltiden.

Da Vinci-koden ombedes vänligen gå och gömma sig. Detta är verklighet.

 

445px-Voynich_manuscript_excerpt.svg

 

 

Advertisements

2 Responses to “The Voynich Manuscript”

  1. ankfigur April 7, 2014 at 5:29 pm #

    Oooh real life X-Files ! Vad häftigt. Tack för att du delade med dig av detta, Lustis. Har själv ej heller hört om denna mystiska bok.

  2. Stephanie April 8, 2014 at 10:33 am #

    Jag har inte heller någonsin hört talas om denna. Spännande!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: