Riktade annonser

16 Mar

Är såna trevliga eller läskiga?

Jag är på youtube. Längst upp ovanför de rekommenderade klippen finns en annons om att dejta thaikvinnor. Jag är inte intresserad av det så jag klickar bort den. Då kommer en text upp där Google försäkrar att man gör sitt bästa för att visa mer relevanta annonser i framtiden.

Okej. Eftersom reklam måste finnas och alltid kommer att finnas och finaniserar saker jag tar del av gratis så kan man inte ropa på reklamförbud. Reklam är på gott och ont en del av samhället. Och om jag alltid kommer att tvingas titta på reklam – är det inte då bättre att den åtminstone är sån jag kan tänkas vara intresserad av? Jag är ju faktiskt en konsument med ett visst konsumtionsmönster, som vi alla är, och jag är mer intresserad av vissa saker än av andra. Jag är mer intresserad av reklam om dataspel, synthmusik, rödvin och populärvetenskap än om grävskopor, benproteser, akvariefiskar och fotboll. Så kan jag få reklam om det jag faktiskt bryr mig om är det ju desto bättre.

Eller så är det fucking scary. För om jag bara ser reklam om sånt jag är intresserad av så har mina intressen, värderingar och avtryck på internet sparats och analyserats. Då har någon (eller något, processen är sannolikt automatisk) samlat in mina uppgifter och spottat ut annonser baserade på det. Detta är ju vanligt på facebook redan länge.

Relevant eller skrämmande? Anpassning till personliga intressen eller övervakning? Vet inte riktigt vad jag tycker.

Advertisements

11 Responses to “Riktade annonser”

 1. gordon March 16, 2013 at 10:39 pm #

   istället för att satsa på reklam, tycker jag företagen kan BETALA direkt åt mig för att jag KÖPER deras varor/tjänster.

 2. Lustmord March 16, 2013 at 11:22 pm #

  Ingen reklam alls, men när man är snäll och köper något får man automatisk rabatt. Är det så du menar? Hrm, njaaaaaa…..

 3. steph March 18, 2013 at 12:33 pm #

  Jag tycker det är fucking scary. Facebook brukar föreslå a) att gå ner i vikt/kostråd b) blöjreklam c) fertilitetsbehandlingar åt mig och det tycker jag rent ut sagt är nästan skamlöst. Bara för att jag är runt 30 behöver det inte betyda att jag har barn eller ens vill ha barn, eller gå ner i vikt.

 4. Lustmord March 18, 2013 at 5:41 pm #

  Mm, och jag gör tydligen bäst i att skaffa en kvinna, att döma av facebookannonserna. Den dagen jag gör det blir det intressant att se vad som kommer efter. Inredningstips? Resmål för par? Bröllopskläder? Ja jisses. Nej, jag gillar inte heller spioneriet. Undrar om det ändras om man tar bort all info från sin profilsida? Fast då får man ju en profil lika spännande som grus.

 5. steph March 19, 2013 at 8:43 am #

  Men jag har ju egentligen inte ens någon information på min sida =( Bara när jag är född + att jag är i ett förhållande. that´s it. Vad månne skulle hända om man skulle lägga dit var man bor, jobbar, etc?

  Ja vet du. Vi måste ju följa de gamla normerna! Tydligen är facebook mer konservativt än vad jag trodde.. I vår ålder skall man inte göra annat än a) skaffa partner b) när du har en partner direkt börja skaffa barn c) tänka på att gå ner i vikt och på blöjbyten.

  Suck.

 6. Lustmord March 19, 2013 at 3:01 pm #

  Det står kanske hur gammal du är, och att du är kvinna och har ett förhållande? Det räcker nog för att deras fördomsgeneratorer ska börja mala.

  På ett sätt förståeligt, och egentligen ganska skönt. Jag menar, trots allt vet facebook inte allt om vem man är utan går bara efter det man angett. Den dagen då den läser av ens totala personlighet loggar jag ut därifrån för gott 🙂

 7. steph March 19, 2013 at 6:04 pm #

  sant 🙂 Å andra sidan finns det ju de där skrönorna om att fb kan tom läsa dina bankuppgifter etc. det får man ju verkligen hoppas att inte stämmer.

  Så undrar jag ibland hur googles guide också fungerar. När man söker på olika saker så föreslår den ju ibland alternativ och jag undrar om det kommer från vad folk brukar söka mest, eller om det är det som den tror jag vill veta.

 8. Lustmord March 20, 2013 at 9:09 am #

  Åtminstone på youtube är det ju inte längre bara videor relaterade till den man just tittar på som kommer upp i vänstra kolumnen, utan den kommer ihåg vad jag kollat på tidigare. Där sitter jag och lyssnar på gammal tv-spelsmusik och youtube tycker att jag ska titta på klipp om Nordkorea och svarta hål. Kan inte datorer vara passiva istället för att gissa hela tiden…?

 9. steph March 20, 2013 at 9:14 am #

  Ja, jag vill också ha mer passiva datorer. Dessutom skulle det säkert vara bättre för människosläktet också, att inte hela tiden bli serverad allt på fat, utan få anstränga sig litet ibland. Om det sedan inte då är annat än att söka musik på youtube.

 10. Lustmord March 20, 2013 at 8:11 pm #

  Väl talat, Stephanie! Vad händer när man till slut kanske bara får sin egen världsbild serverad hela tiden, utan att behöva ifrågasätta den..?

 11. Fingerbang March 20, 2013 at 9:05 pm #

  jag tycker det är läskigt med den automatiska reklamen. Dessutom brukar jag (antagligen baserat på ålder och kön) få erbjudande om skönhetsingrepp och om väldigt nastyga underkläder. Allt jag stör mig på anmäler jag som stötande, det tycker jag de kan få lite skit för då de trycker reklamen rakt upp i ansiktet på en. Hästannonserna bryr jag mig inte riktigt i, men det är skrämmande ur ens intressen och sidval helt klart sparas någonstans. (Och nej, jag har inte kikat på någon sida med skönhetsingrepp, fejan tycker väl bara att jag är ovanligt ful och behöver större bröst).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: