Bokhylla

14 Jan

Lördagen ägnade jag åt att göra slag i saken och åka till Ikea och investera i en bokhylla. Så nu står här bredvid mig en sprillans ny Billy. Den är snygg och luktar gott.

Jag blev så trött på att ha mina böcker i två skåp där de inte ens fick plats längre, utan böckerna låg bakom varandra och huller om buller. Aldrig kunde jag bara ta en titt och se precis vilka böcker jag har. Nej, det här är mycket bättre. Borde köpt för länge sen.

Nu när jag har alla böcker framför mig hela tiden upptäckte jag att jag inte äger så många böcker som jag trodde. Dock är jag ju en flitig biblioteksbesökare så där är väl orsaken. Men fyra hyllplan fyllde jag i alla fall utan problem.

Genast jag började ställa upp böckerna i hyllan vaknade en nörd i mig till liv. En nörd jag inte visste bodde hos mig. Boksorteringsnörden. Hur ska man sortera böckerna? Efter författare, titel, genre, storlek? Jag bestämde mig för att sortera enligt kategorierna fakta och fiktion, pocket och inbundet.

-Faktapocket
-Romanpocket
-Inbundna romaner
-Inbundna fakta

och böcker som är av liknande storlek känns bra att ha bredvid varandra. Översiktligt och snyggt.

Nörda nörda nörda nörda….Hur sorterar du?

alt

Advertisements

19 Responses to “Bokhylla”

 1. Masterboy January 14, 2013 at 8:24 pm #

   kan man få se hur det ser ut i hyllan å?
  jag sorterar inte mina böker. har inte så många heller…
  men borde också fara till ikea och köpa ett par hyllor

 2. Ileea January 14, 2013 at 9:42 pm #

  I färgordning! Förutom mina "arbetsböcker", alltså svenskaböcker (Finlandssvensk ordbok, SAOL och Svenska skrivregler), min läsdagbok och vanliga dagbok samt min adressbok, de står längst till höger i hyllan. Men jag har mina böcker utspridda på tre ställen i lägenheten: de flesta böcker i en liten Billy-hylla i sovrummet, några pocketar och mina kokböcker i köket samt resten av mina pocketböcker i ett litet skåp i sovrummet. Bibbaböckerna lägger jag i en passlig hög någonstans, de flyttar ändå på sig vartefter jag läser dem.

 3. Hekate January 14, 2013 at 10:18 pm #

   Sorterar också efter färg, tycker det blir fint så. Ibland sorterar jag om och lägger i alfabetisk ordning, mest för att det är avslappnande att stå och rada böcker, haha, för jag tycker ändå färg är snyggast, och så är det rätt lätt att hitta dem då också. (Så länge man minns vilken färg boken var)

 4. bluzz January 14, 2013 at 10:20 pm #

  Hemma hade jag inte mina böcker på samma ställe, å taskigt me utrymme, så dom fick bli där dom rymdes. Mina dvd filmer var däremot sorterade i alfabetisk ordning enligt titel. Här så har böckerna ingen bokhylla heller, men dom e placerade på baslåda, å högtalare (å såna ställen), eller staplade på varann, så helt enkelt fysisk storleksordning på dom 😛 Å filmerna (som inte alla rymdes i mina 4 dvd-hyllor från ikea perkele) är sorterade efter favorit och ifall de e flera filmer av "samma sort" (typ polisskolan..)… 

 5. bluzz January 14, 2013 at 10:21 pm #

  De som e mest surt av allt, e att nu, när jag flyttat hemifrån, har jag kommit på vad jag kunde ha gjort me mina 4 inbyggda skåp…

 6. Lustmord January 15, 2013 at 6:46 am #

  masterboy: haha, men om du inte har så många böcker kanske du inte heller behöver ett par hyllor 🙂

  Ileea: Färgordning minsann, det var ytterligare ett sätt att organisera sin litteratur på. Då hamnar Sofi Oksanen bredvid Stephen King och Karin Boye om jag gör så. Kanske något? 😀 Och bibbaböckerna ställer jag inte in i bokhyllan, då känns det som om jag äger de och de gör jag inte….

  Hekate: Färg var visst en populär sorteringsordning ja 🙂 Jag tycker fakta vs fiktion är en naturlig indelning. Det är olika saker man är ute efter om man letar fakta eller en roman. Och nu har jag ju inte så fruktansvärt många böcker att det inte skulle gå att hitta även om jag sorterade efter färg visserligen…inte än i alla fall. När jag är pensionär ska jag ha tusentals böcker! 😀

  Bluzz: Snyggt! Snacka om läshörna. Och jag gillar också att ordna efter fysisk storlek, det blir som sagt snyggt och överskådligt 🙂

 7. petterpost January 15, 2013 at 10:35 am #

   Det här är en viktig fråga! Man får absolut inte sortera efter färg eller storlek, bara i undantagsfall om det verkligen inte går att få in en stor bok där den hör hemma. Alfabetisk ordning får godkänt. Jag sorterar mina böcker enligt "tema". Fack och studier i ett hörn. Biografier i ett. Böcker som utspelar sig i början av 1900-talet i ett. Fantasy och scifi i ett. osv.

  Men det viktigaste är ju att man sorterar så att man hittar en bok snabbt när man söker den.

 8. steph January 15, 2013 at 1:15 pm #

  Ah, jag håller med Petter – en mycket viktig fråga! Jag har sorterat enligt deckare, 2 världskriget, svensk historia, finsk historia, Terry Pratchett…osv. Vi har många bokhyllor, men hur många hyllor vi än har så är de alltid för få… Jag förstår inte.

 9. Masterboy January 15, 2013 at 4:19 pm #

   har istället en hel del DVD:n som finns lite här och där 🙂

 10. Lustmord January 15, 2013 at 5:54 pm #

  Petter: Att man hittar är nog det viktigaste ja. Nu har jag inte så många böcker att jag inte skulle hitta den jag vill ha relativt snabbt. Sortera efter tema är ju också en naturlig indelning.

  steph: Har man många böcker är det säkert en bra idé att börja dela in faktaböckerna enligt teman sådär. Att tänka på när mitt bibliotek sen sväller! Har varit inne farligt många gånger på amazon och adlibris och surfat efter böcker. Sablar när Den Där Intressanta Boken är utlånad på alla bibliotek och kommer tillbaka först om någon månad…

  master: Jag har inte så många filmer, däremot nog en hel del pc-spel, som bekvämt fick plats nederst i hyllan 🙂

 11. steph January 16, 2013 at 9:50 am #

  Ja, problemet med näthandel är just det – det är alldeles för enkelt 🙂 Så länge man har råd med det är det ju ingen sak, men tyvärr kanske folk också handlar för mycket och skuldsätter sig. Nå, nu blev den här diskussionen tråkig..

  Jag älskar också att gå in på adlibris och beställa böcker 🙂

 12. Fingerbang January 17, 2013 at 1:03 am #

  Konstnären i mig vill sortera efter färg, men i brist på tillräckligt utrymme i bokhyllan står det mest lantbruks- pch hästböcker inklämda där.

 13. Lustmord January 17, 2013 at 2:15 pm #

  steph: Och där går det ju ofta att hitta det man letar efter också! Kilar jag in på akademen här i Åbo är det långt ifrån säkert att dom har just den där boken jag vill ha. Nå, nu fick jag tag i boken jag suktat efter på bibban i går, så den värsta kunskapstörsten är något stillad för tillfället.. 😀

  Fing E. R-bang (kärt barn…): Kan nog tänka mig att det finns en hel del sånt i dina bokhyllor. Och nuförtiden har du väl världens bästa jobb när det gäller att konsumera böcker, kan jag tänka mig! 😀

 14. Fingerbang January 17, 2013 at 10:12 pm #

  Haha, det där ska nog bli mitt artistnamn! 😀

  Ohja, jag har en mycket farlig arbetsplats. Som tur bara farligt för mitt magra konto! 😀

 15. kata747 January 17, 2013 at 10:22 pm #

  Jag läste detta igår, alldeles sömnsluddrig. Blev undermedvetet påverkad och omorganiserade min lilla bokhylla i fem kategorier; pocketromaner, inbundna romaner, vetenskapliga skrifter, konst&kultur och barnböcker.

  …vilket låter helt fjolligt nu när jag skriver ner det. Men funkar!

 16. Lustmord January 17, 2013 at 11:13 pm #

  bang: kom ihåg vem som kom på ditt artistnamn! 😉

  kata: Ah, jag har inflytande…på distans… 😉 haha. Men ja den där kategoriseringen låter som något jag kan använda jag med 😀

 17. tuhkimo January 17, 2013 at 11:15 pm #

   heter de int doftar gott å int luktar gott XD

 18. Lustmord January 17, 2013 at 11:18 pm #

  Mjaa, jo det gör det väl kanske…?

  Den stinker gott! 😀

 19. Banankokaren January 19, 2013 at 11:10 pm #

  Ah! Sannerligen ett viktigt ämne! Mina CD-skivor är jag en riktig pedant med (genreordning och inom genren i alfabetisk ordning), men böckerna är kanske inte riiiiktigt lika viktiga. Där kör jag bara med vissa kategorier:
  – Ordböcker/uppslagsverk
  – Faktaböcker
  – Receptböcker
  – Samlingar
  – Klassiker
  – Biografier
  – Pocketar
  – Övriga romaner

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: